SAP, kuruluşlar arasında etkili veri işlemeyi ve bilgi akışını kolaylaştıran çözümler geliştiren, iş süreçlerinin yönetimi için dünyanın önde gelen yazılım üreticilerinden biridir.
1972’de kurulan şirket başlangıçta Sistem Analizi Program Geliştirme (Systemanalyse Programmentwicklung) olarak adlandırıldı ve daha sonra SAP olarak kısaltıldı. O zamandan beri, beş kişilik küçük bir girişimden, merkezi Almanya’nın Walldorf kentinde bulunan ve dünya çapında 100.000’den fazla çalışanı olan çok uluslu bir işletmeye dönüşmüştür.
SAP, orijinal SAP R/2 ve SAP R/3 yazılımının piyasaya sürülmesiyle kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımı için küresel standardı oluşturdu . Artık SAP S/4HANA , büyük miktarda veriyi işlemek ve yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi gibi gelişmiş teknolojileri desteklemek için bellek içi bilgi işlemin gücünü kullanarak ERP’yi bir sonraki seviyeye taşıyor.

SAP yazılımı ne için kullanılır?
Geleneksel iş modelleri genellikle veri yönetimini merkezden uzaklaştırır ve her bir iş işlevi kendi operasyonel verilerini ayrı bir veritabanında depolar. Bu, farklı iş fonksiyonlarından çalışanların birbirlerinin bilgilerine erişmesini zorlaştırır. Ayrıca, birden çok departman arasında verilerin çoğaltılması, BT depolama maliyetlerini ve veri hatası riskini artırır.
SAP yazılımı, veri yönetimini merkezileştirerek, gerçeğin tek bir görünümüyle birden çok iş işlevi sağlar. Bu, farklı departmanların çalışanlarına işletme genelinde gerçek zamanlı içgörülere kolay erişim sağlayarak şirketlerin karmaşık iş süreçlerini daha iyi yönetmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, işletmeler iş akışlarını hızlandırabilir, operasyonel verimliliği artırabilir, üretkenliği artırabilir, müşteri deneyimlerini geliştirebilir ve sonuçta kârlarını artırabilir.

SAP modülleri hangileridir?
SAP ERP Merkezi Bileşeni ( SAP ECC ) olarak adlandırılan SAP ERP yazılım sistemi, işletmelerin iş süreçlerini birleşik bir sistem aracılığıyla yönetmesini sağlayan SAP’nin işlevsel ve teknik modüllerinin toplu terimidir . ECC, SAP’nin şirket içi sürümüdür ve genellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerde uygulanır. Küçük şirketler için SAP, Business One ERP platformunu sunar.
SAP ERP yazılımı , her biri alt modülleri olan fonksiyonel modüllere ve teknik modüllere ayrılmış farklı ana modüllere sahiptir.
SAP’nin işlevsel modülleri şunları içerir:
- İnsan Sermayesi Yönetimi ( SAP HCM )
- Üretim Planlama ( SAP PP )
- Malzeme Yönetimi ( SAP MM )
- Proje Sistemi ( SAP PS )
- Satış ve Dağıtım ( SAP SD )
- Tesis Bakımı ( SAP PM )
- Finans ve kontrol ( SAP FICO )
- Kalite Yönetimi ( SAP QM )
